Më shumë

Inteligjenca artificiale në 2024: Pesë tendencat e reja në punë

Inteligjenca artificiale është gati të ketë një ndikim edhe më të madh në vitin 2024. 

f.t
Inteligjenca artificiale në 2024: Pesë tendencat e reja në
foto ilustruese

SHBA- Meqenëse viti 2023 shënoi një pikë kthese për inteligjencën artificiale, AI është gati të ketë një ndikim edhe më të madh në vitin 2024. 

Tani që inteligjenca artificale ka qenë në radarët e punonjësve për më shumë se një vit, ata jo vetëm që janë më të pozicionuar për të kuptuar vendin e saj në peizazhin bashkëkohor të punës, por edhe janë të pajisur për t'u përshtatur me ndryshimet dhe mundësinë që vjen me të.

Për të ecur përpara, punëtorët duhet të dinë se çfarë po vjen në hapësirën e inteligjencës artificiale, duke përfshirë këto pesë tendenca nga BBC që janë gati të ndikojnë në vitin 2024:

1. AI do të inkurajojë gjithëpërfshirjen

Inteligjenca artificiale ka të ngjarë të bëhet një mjet i fuqishëm për punëtorët me aftësi të kufizuara dhe këto përparime mund të nxisin ndryshime për të gjithë njerëzit.   

Së pari, shumë mjete të mësimit të makinerive të zhvilluara për të përfituar punëtorët me aftësi të kufizuara mund të bëhen gjithnjë e më të disponueshme. Për shembull, mjetet e të folurit në tekst dhe tekstet të bazuara në algoritme që ofrojnë informacion shtesë për përdoruesit me dëmtim të shikimit dhe dëgjimit.

"Teknologjitë ndihmëse të fuqizuara nga AI kanë potencialin për të thyer barrierat dhe për të fuqizuar individët me aftësi të kufizuara, duke nxitur një ndjenjë pavarësie dhe përfshirjeje,"- thotë ai.

2. AI do t'i bëjë më të drejta proceset e punësimit dhe pushimit nga puna

Profesionistët e burimeve njerëzore janë tashmë të përgatitur të përdorin inteligjencën artificiale në procesin e punësimit për të krijuar një peizazh më të drejtë punësimi, por teknologjia aktuale është larg të qenit perfekt. Si përgjigje, akademikët dhe ekspertët e industrisë po punojnë për të reduktuar paragjykimet në platformat elektronike të punësimit dhe mjetet e tjera të burimeve njerëzore përmes AI. 

Përtej procesit të punësimit, disa kompani, duke përfshirë firmën globale të konsulencës Deloitte, po përdorin teknologjinë e inteligjencës artificiale për të mbajtur talentin. Firma aktualisht po eksperimenton me përdorimin e të dhënave të AI për të zhvendosur punëtorët në pozicione më të kërkuara dhe, nga ana tjetër, për të shmangur pushimet nga puna.

3. Vendet e punës do të përdorin AI për trajnimin 

Si fillim, zhvillimi i AI mund t'i shtyjë rregullatorët të përqendrohen gjithnjë e më shumë në financimin e praktikave të përfshirjes së punëtorëve në sektorin publik dhe privat. Në planin e tij të fundit të Zbatimit Strategjik (SEP), Komisioni i ShBA-së për Mundësi të Barabarta për Punësim i dha përparësi tejkalimit të diskriminimit në vendin e punës në një botë gjithnjë e më të asistuar nga AI. 

Në BE, akti i sapo miratuar i AI kërkon që të dhënat dhe proceset e burimeve njerëzore në firma duhet të plotësojnë standardet e vendosura për të drejtat e punëtorëve, ose të përballen me gjoba të korporatave.

4. Punonjësit duan të punojnë me AI

Ndërsa disa ekspertë thonë se shqetësimet për zëvendësimin e disa roleve nga AI janë të vlefshme, ata gjithashtu kanë parashikuar në të njëjtën kohë se kjo nuk do të eliminojë të gjitha punët njerëzore. Në vend të kësaj, punëtorët do të evoluojnë për të bashkëjetuar me këtë teknologji në zhvillim dhe punonjësit që janë të gatshëm të mësojnë dhe përshtaten me AI do të shohin përfitimet më të mëdha.

5. AI do të vazhdojë të luftojë për të mbajtur ritmin me teknologjinë 

AI do të vijë me përfitime, por zbatimi i këtyre përparimeve nuk do të jetë domosdoshmërisht i qetë. Ndërsa AI ka hyrë në përdorim të zakonshëm, disa liderë të teknologjisë po bëjnë thirrje për një shtytje për të përcaktuar kufijtë e saj. 

Rregullatorët kanë për detyrë të zgjerojnë teknologjinë, duke mbrojtur gjithashtu të drejtat. Pothuajse në të gjitha aspektet e vendit të punës, punonjësit do të shohin një evolucion të shpejtë në mënyrën se si teknologjia ndikon në jetën e tyre profesionale në vitin e ardhshëm dhe bizneset do të duhet të përshtaten po aq shpejt sa punëtorët e tyre./ZËRI

Poll

MOS HUMB