Energji & Mjedis

Toka po ngrohet me shpejtësi rekord! STUDIMI: Nuk ka përshpejtimit të ndryshimeve klimatike

Pavarësisht nga shkalla e shpejtë e ngrohjes, ata nuk gjetën përshpejtim domethënës në ndryshimet klimatike të shkaktuara nga njerëzit.

f.t
Toka po ngrohet me shpejtësi rekord! STUDIMI: Nuk ka përshpejtimit
foto ilusrtuese

SHBA- Në vitin 2023, shkalla e ngrohjes së Tokës arriti një nivel të lartë të të gjitha kohërave, me 92% të nxehtësisë rekord që i atribuohet aktiviteteve njerëzore, sipas një grupi prej 57 shkencëtarësh. Duke përdorur metoda të miratuara nga Kombet e Bashkuara, shkencëtarët shqyrtuan shkaqet e nxehtësisë së paprecedentë të vitit të kaluar. Pavarësisht nga shkalla më e shpejtë e ngrohjes, ata nuk gjetën përshpejtim domethënës në ndryshimet klimatike të shkaktuara nga njerëzit përtej rritjes së konsumit të karburantit fosil, shkruajnë mediat e huaja.

Vitin e kaluar, shkalla e ngrohjes arriti në 0.26 gradë Celsius për dekadë, më e larta e regjistruar ndonjëherë. Kjo rritje e lehtë nga norma e një viti më parë prej 0.25 gradë celcius nxjerr në pah ashpërsinë e situatës. Andrea Dutton, një shkencëtare klimatike në Universitetin e Wisconsin, theksoi se adresimi i ndryshimeve klimatike është thelbësor për shpëtimin e jetëve njerëzore.

Raporti, i cili ofron përditësime vjetore midis vlerësimeve kryesore shkencore të OKB-së, tregoi se viti 2023 ishte 1.43 gradë Celsius më i ngrohtë se mesatarja 1850-1900, me aktivitetin njerëzor që përbën 1.31 gradë të kësaj rritjeje. Faktorët natyrorë si El Nino kontribuan në 8% të mbetur. Shkencëtarët vunë në dukje se edhe nëse tejkalohet kufiri i 1.5 gradë, ndryshimet katastrofike, duke përfshirë humbjen e shkëmbinjve koralorë dhe akullin e detit Arktik, dhe ngjarje më ekstreme të motit, ka të ngjarë të ndodhin midis 1.5 dhe 2 gradë Celsius të ngrohjes. Pavarësisht debatit mbi përshpejtimin e mundshëm, raporti zbuloi se situata aktuale tashmë është e rëndë, me ndikime të rëndësishme që po ndihen tani.

/ZËRI

Poll

MOS HUMB